Sunday, April 22, 2012

How it all started...


It didn’t occur to me that I will be teaching. Personally, I do not have the slightest idea what is to become of me after graduation. I didn’t actually plan a long term plan let alone a short one. Thinking of the possibilities of what can I do or work as with a degree in Publishing. Generally, when publishing comes to mind most of us would think of anything there is to do with books or printing or even writing. Allah is the All-Knowing, He knows exactly what is good and what is bad for us. Teaching for me started when I was still in uni doing my degree. Well, not teaching, but more of tutoring. 

Research is a subject most dislike by most of the students in my faculty. I do not know why. It was quite challenging even for me at first. Being a rookie in doing research as I did not know anything. Finding a problem statement was already a hassle for me. But Alhamdulillah, it was then that I learned something new. I learned how to use the google advance search. I knew then by using advance search I can read all the academic materials I want. It’s a heaven for academic journals. All you need to do is just type in the subject matter and Voila. 

I remember how nervous I was every time when there was Research lecture. The class was divided into two sessions, tutorial and the lecture itself. But then again, research, in my opinion is something that everybody must know how to do. It teaches you how to organize your flow of thoughts. So that everything will look neat. But the part I like the most about doing research is that you get to do lots and lots of reading which I enjoy doing Alhamdulillah. After a few sessions I started to develop a liking towards the subject. Henceforth, that is how I started teaching, helping my friends to understand the subject. 

Anyway, the teaching profession for me is fine and dandy. As far as my degree is concerned. I can always write and publish my own books now that I have a subject matter to write about. Writing about education and the English language sounds like a good start, don’t you think? I would like to end my ramblings with a hypothesis: “If you can understand poetry in a particular language, you can understand anything written in that particular language.”

Monday, February 6, 2012

Bandar Akademia


Suatu ketika dulu saya pernah terbaca satu wacana yang dinukil oleh mantan perdana menteri kita Tun Dr Mahathir Mohamed yang bertajuk 'University Towns' ataupun 'Bandar Universiti' di dalam Bahasa Melayunya. Menariknya tentang artikel ini ialah ia memberikan gambaran baru tentang peranan-peranan universiti. Kini di negara-neagara barat, universiti-universiti tidak lagi menghadkan aktiviti-aktiviti akademik mereka di kalangan penuntut-penuntut dan kakitangan-kakitangan universiti sahaja. Kini, mereka turut melibatkan sekali orang-orang awam yang tinggal berhampiran dan juga golongan-golongan pekerja yang bekerja berhampiran dengan kawasan universiti. Antara universiti-universiti yang dinyatakan oleh Tun di dalam artikelnya yang mempunyai bandar universitinya yang tersendiri ialah Oxford dan Cambridge. Secara peribadinya, saya belum pernah lagi menjejakkan kaki ke kedua-dua tempat ini. Namun begitu, ingin saya memberikan sedikit kata dua yang tidak seberapa tentang gambaran umum sebuah bandar universiti.

Tidakkah kita teringin di Malaysia adanya bandar-bandar universiti seperti di Oxford dan Cambridge? Di mana setiap penjuru bandar tersebut mempunyai kaitan dengan ilmu pengetahuan. Aktiviti menyampaikan dan menuntut ilmu merupakan aktiviti-aktiviti harian. Wacana ilmiah di"awam"kan supaya penduduk setempat juga tidak ketinggalan dengan perkembangan maklumat dan ilmu pengetahuan. Islam dijadikan asas atau foundation untuk membina dan memacu perkembangan sebuah bandar universiti. Baru-baru ini universiti Harvard telah merakamkan satu syarahan bersiri yang menerangkan tentang kaitan antara ilmu Sains dan ilmu memasak tanpa dikenakan sebarang bayaran. Syarahan itu direka cipta supaya ia dapat memperlihatkan perkaitan yang jelas antara Sains dan dunia masakan. Syarahan-syarahan tersubut juga mudah difahami. Antara universiti-universiti yang setahu saya merakam dan memuat naik rakaman syarahan-syarahan mereka ke Youtube ialah Harvard University, University of Califronia, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Universiti Al-Azhar, beberapa institut pengajian tinggi dari India (terutama sekali dalam bidang kejuruteraan, matematik dan perubatan) dan banyak lagi. Kebanyakan syarahan-syarahan menggunakan Bahasa Inggeris sebagai medium perantaraan. Kecuali Universiti Al-Azhar di mana kesemua syarahan-syarahan mereka adalah di dalam Bahasa Arab.

Seterusnya, dari segi kerbergantungan kepada diri sendirimungkin fakulti-fakulti yang berkaitan dengan perniagaan boleh menjadi satu badan yang mengurus aktiviti-aktiviti perniagaan di dalam bandar universiti  tersebut supaya dapat menjana ekonomi dan seterusnya meningkatkan kemandirian sesebuah bandar universiti tanpa perlu mengharapkan bantuan kewangan daripada luar. Jikalau sesebuah bandar universiti itu dapat menjana kewangan yang cukup, insyaAllah mungkin satu hari nanti bandar universiti tersebut dapat memberi lebih banyak peluang untuk belajar secara percuma ataupun jika tidak dapat secara percuma mungkin dapat dikurangkan yuran sehingga ke tahap yang paling rendah supaya lebih ramai orang boleh diberi peluang untuk menyambung pelajaran mereka. 

Masjid di dalam sebuah bandar universiti memainkan peranan yang sangat penting. Ia bukan sekadar orang datang dan pergi untuk menunaikan solat fardu sahaja. Masjid juga boleh dijadikan  tempat untuk menyampaikan ilmu kepada orang awam. Perpustakaan bandar universiti pula dibuka kepada semua. Perpustakaan universiti ialah sebuah tempat yang bukan sahaja dipenuhi dengan buku malah ia juga merupakan satu badan penerbitan universiti yang bergiat aktif dalam penerbitan hasil-hasil kajian dan hasil-hasil penulisan.  Di samping itu, perpustakaan universiti boleh mengadakan program-program berkala dengan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah. Program-program ini direka khas untuk menggalakkan pelajar-pelajar sekolah supaya sentiasa bergiat aktif dalam menulis. Pihak perpustakaan boleh menyediakan platfrom untuk pelajar-pelajar sekolah. Hasil-hasil tulisan mereka akan dibukukan oleh perpustakaan universiti dan dijadikan sebagai bahan bacaan di dalam perpustakaan tersebut. Tidak lupa juga kepada orang awam yang ingin menyuarakan pandangan mereka ataupun ingin menulis sebuah buku. Pihak perpustakaan akan menyediakan satu kemudahan untuk mereka. 

Kesimpulannya, bandar universiti ialah sebuah tempat yang sentiasa aktif dengan kegitan keilmuannya. Ia menjadi tumpuan kepada mereka yang dahagakan ilmu pengetahuan untuk berkongsi dan mengajar ilmu mereka kepada orang lain di samping itu juga mereka dapat menambahkan lagi ilmu pengetahuan mereka. InsyaAllah saya berdoa suatu hari nanti negara kita yang tercinta ini mempunyai kemudahan-kemudahan yang cukup untuk menjadikan sebuah bandar universiti ini satu kenyataan. Ini cuma gambaran ringkas yang tidak seberapa dari saya dan jika terdapat kekurangan dari segi penyampaian idea atau dari segi bahasa saya pinta kemaafan. Allah lebih mengetahui =)

Monday, October 17, 2011

Quran

And pursue not that of which thou hast no knowledge; for every act of hearing, or of seeing or of (feeling in) the heart will be enquired into (on the Day of Reckoning).
(17:36)

Tuesday, October 11, 2011

Sehari bersama Prof Hakim.


“Baiklah, untuk tugasan kamu kali ini, saya nak kamu tulis satu esei tentang telefon bimbit.” kata Profesor Hakim kepada pelajar-pelajarnya. “Aduh, prof! Susah tu prof. Saya tak tau nak tulis apa la prof,” jawab Ghazali, salah seorang pelajar Profesor Hakim. “Haish, takkan la kamu tak tau nak tulis apa? Kamu tu dah bergelar pelajar universiti, bukan budak sekolah lagi. Takkan lah tugasan senang camni pun kamu tak boleh nak buat?” kata Profesor Hakim dengan nada sinis. “Alaa prof, bagilah tajuk yang lebih specific sikit. Macam, bagaimana telefon bimbit boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan kita ke? Ataupun sejarah di sebalik penciptaan telefon bimbit ke? Tak pun bagi tajuk bagaimana telefon bimbit boleh buat pelajar-pelajar leka. Barulah senang sikit,” ujar Asri.
Terukir senyuman di bibir Profesor Hakim mendengar keluhan para pelajarnya. “Baiklah. Saya tak akan ubah tajuk tugasan ini, tetapi, saya akan bagitau kamu bagaimana kamu boleh generate idea untuk menulis esei ini. Pernahkah kamu mendengar satu cara pemikiran yang disebut sebagai Systems Thinking?” Auditorium yang riuh rendah tadi tiba-tiba sepi. Takde siapa berani angkat tangan untuk menjawab persoalan Profesor Hakim. “Secara ringkas Systems Thinking ini merupakan cara pemikiran yang diperkenalkan olehLeonardo Da Vinci. Systems Thinking ialah satu cara pemikiran yang mengaitkan satu perkara dengan perkara yang lain. Michael J. Gelb menyatakan di dalam bukunya Think Like Da Vinci;
"Leonardo kerap kali menulis pemerhatiannya ke dalam buku notanya. Beberapa tahun kemudian, banyak ahli ilmuan telah mengkritik Leonardo kerana keadaan buku notanya yang tidak tersusun. Beliau tidak meletakkan isi kandungan, kerangka mahupun indeks. Beliau menulis secara rambang, bertukar dari satu topik ke topik yang lain dan beliau juga kerap kali mengulangi dirinya. Tetapi bagi ilmuan-ilmuan yang berpihak kepada Leonardo menegaskan bahawa gaya penulisan Leonardo mempunyai kaitan antara satu dengan yang lain. Penulisan-penulisannya merangkumi setiap aspek pemerhatiannya dan lebih mengagumkan lagi, pemerhatian-pemerhatiannya terbukti walaupun dalam keadaan penulisannya yang tidak tersusun itu. Ini beerti, pada asalnya sudah tidak perlu bagi Leonardo untuk menyusun semula penulisannya mengikut kategori dan tidak perlu juga bagi Leonardo untuk membuat satu kerangka umum. Ini adalah kerana Leonardo dapat mengaitkan antara satu perkara dengan perkara yang lain dengan baik sekali."
Suasana kelas itu kelihatan lebih suram kerana tiada siapa yang dapat faham apa yang cuba disampaikan oleh Professor Hakim. “Ahem!” Profesor Hakim bersuara. “Kalau macam ni, saya kena guna pendekatan yang kurang rumit. Baiklah, pelajar-pelajar sekalian. Saya nak tanya kamu satu soalan. Kalau kamu hendak memulakan kerja baru, apakah antara faktor-faktor yang akan kamu ambil kira sebelum kamu membuat keputusan untuk menerima suatu tawaran bekerja?” tanya Profesor Hakim kepada pelajarnya. “Oh, itu senang jer prof!” jawab Aisyah dengan bersemangat. “Mula-mula kita akan ambil kira tentang bayaran yang diberikan. Lepas tu kita akan cuba carik tempat tinggal yang berhampiran dengan tempat kerja. Seterusnya kita akan tengok samada memiliki kenderaan sendiri lebih baik atau menaiki kenderaan awam lebih baik. “Hah, pandai pun!” jawab Profesor Hakim. “Nampaknya kamu sudah mula berfikir seperti Da Vinci,” kata Profesor Hakim kepada Aisyah. Aisyah tersenyum malu. Mukanya merah.
“Pelajar sekalian, balik kepada topik perbincangan kita. ‘Telefon Bimbit’. Ok, apa yang kamu boleh tulis tentang telefon bimbit? Ghazali mengankat tangannya, “Boleh saya cuba prof?” “Silakan Ghazali,” sapa prof. “Mula-mula kita boleh menceritakan tentang sejarah telefon bimbit. Bagaimana telefon bimbit itu mula-mula dicipta, pada tahun berapa ia dicipta dan siapa yang menciptanya. Kedua kita boleh ambil pendekatan saintifik. Kita boleh cakap tentang bagaimana sebuah telefon bimbit berfungsi; pancaran gelombang radio.” “Bagus bagus. Ada lagi idea?” tanya Profesor Hakim. “Prof. boleh tak kalau kita kaitkan telefon bimbit tu dengan bisnes dan ekonomi?” tanya Ghazali. “Hmm... Boleh juga. Kamu boleh menceritakan bagaimana ciri-ciri sesuatu telefon bimbit itu memberi kesan kepada penjualan telefon bimbit di pasaran. Kamu juga boleh kaitkan bagaimana penjenamaan (branding) memberi impak yang mendalam terhadap pengguna. Kamu juga boleh cakap dari segi ekonomi bagaimana telefon bimbit boleh memberi kesan kepada permintaan dan penawaran.
“Ok dah dah. Cukup cukup. Saya tahu kamu ada banyak lagi idea tentang apa yang hendak ditulis. Apa yang ingin saya tekankan di sini ialah Systems Thinking sebenarnya melibatkan satu cara pemikiran yang agak rawak. Ia tidak ada kerangka atau outline tentang apa yang hendak disampaikan. Ini adalah kerana apa yang disampaikan melalui cara pemikiranSystems Thinking ini sebenarnya tidak memerlukan kerangka. Apabila kamu mula mengaitkan setiap satu hujah kamu dengan sendirinya ia akan mewujudkan satu simfoni atau jaringan idea yang walaupun tidak tersusun, akan tetapi, isi kandungan yang akan kamu persembahkan itu lah yang akan menentukan flow idea kamu. Daniel H. Pink tulis dalam buku dia A Whole New Mind:
"Saya menggelar kebolehan luar biasa ini sebagai simfoni. Simfoni merupakan kebolehan untuk menukilkan satu hubungan yang harmoni . Ini dikatakan keupayaan untuk mensintesis bukan untuk menganalisa; untuk mengaitkan satu bidang dengan satu bidang yang lain; untuk melihat kepada perspektif yang lebih luas daripada memberikan jawapan yang sempit; dan untuk menciptakan sesuatu yang baru dengan menggabungkan dua elemen-elemen yang tidak pernah seorang pun terfikir untuk melakukannya. "
Cara pemikiran ini agak menarik. Kerana ia akan memaksa kamu untuk belajar sesuatu yang di luar bidang kepakaran kamu. Contoh macam tadi, sekarang kamu adalah pelajar dalam bidang kewartawanan. Apabila kamu hendak menulis tentang telfon bimbit dan ekonomi kamu mesti terlebih dahulu tahu tentang ilmu ekonomi itu sendiri. Secara tak langsung kamu belajar tentang ekonomi. Leonardo Da Vinci adalah salah satu contoh individu yang menguasai leih daripada satu bidang kepakaran. Ini termasuklah Ibnu Sina, Al-Khawarizmi, Imam Malik, Imam Shafie dan banyak lagi.
Sekali lagi Daniel H. Pink tulis:
"Seperti melukis, simfoni, secara umum ialah berkaitan hubungan. Seseorang yang ingin berjaya di dalam Era Pemikiran Konsep ini perlu memahami hubung kait di antara disiplin-disiplin ilmu yang pelbagai."
Salah satu jenis individu yang diperkenalkan oleh Daniel H. Pink dalam bukunya adalahBoundary Crossers. Dalam bahasa mudahnya individu-individu yang keluar daripada sempadan kepakaran mereka. Mereka adalah individu-individu yang menguasai atau memahami lebih daripada satu bidang. Daniel H. Pink sekali lagi memperkenalkan individu-individu tersebut di dalam buknya:
"Meraka ini digelar boundary crossers. Beberapa orang individu yang dikatakanboundary crossers adalah seperti Andy Tuck, seorang profesor Falsafah dan seorang pemain piano yang menggunakan kepakaran beliau dalam bidang-bidang tersebut untuk menguruskan firma perundingannya. Individu seperti Gloria White-Hammond, seorang pastor dan pakar pediatrik di Boston; Todd Machover, seorang komposer opera dan juga seorang pencipta alat-alat muzik berteknologi tinggi; Jhane Barnes, seaorang ahli Matematik yang menggunakan kepakrannya untuk membina empayar fesyennya yang tersendiri; Mihalyi Csiszentmihalyi, seorang psikologis bagi University of Chicago yang telah menulis buku yang bertajuk Flow: The Psychology of Optimal Experience dan juga sebuah lagi buku yang bertajuk Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention. Beliau telah membuat kajian tentang kehidupan orang-orang kreatif dan mendapati bahawa kreativiti secara umumnya memerlukan kepada seseorang itu untuk berfikir luar daripada bidang kepakarannya."
Secara mudahnya, apa yang cuba disampaikan oleh Daniel ini adalah kita perlu keluar daripada sempadan kepakaran kita untuk memahami sesuatu dengan lebih meluas,” jelas Profesor Hakim. “Oh camtu je ke prof. Alhamdulillah, baru faham camner nak buat esei ni,” jawab Aisyah. “Weh, korang. Jom kita gi kafe nanti bincang,” kata Ghazali kepada Asri dengan Aisyah. “Pe barang. gi kafe, gi library lah.” jawab Aisyah dengan nada sinis. “Haha. Baiklah baiklah. Sat gi kita ke library,” jawab Ghazali.
Rujukan:
J. Gelb, Michael (2009), Think Like Da Vinci: 7 Easy Steps to Boosting Your Everyday Genius, Clays Ltd, GreatBritain.
H. Pink, Daniel (2005), A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule The Future, United States of America.

Wednesday, June 15, 2011

saya rasa kan..

Kerap kali kedengaran bahawa benda-benda yang kita belajar di sekolah tiada kaitan dengan apa yang bakal kita hadapi di dunia luar. Hatta perkara-perkara yang kita belajar di universiti sekalipun. Jikalau dilihat secara sepintas lalu memang pada sangkaan awal subjek-subjek yang dipelajari mungkin ada mungkin tidak ada kaitan dengan realiti dunia luar. Saya melihatnya begini, ini cuma pandangan saya, insyaAllah mungkin yang membaca artikel ini mungkin mempunyai pandangan yang berbeza. Tidak mengapa, perbezaan pendapat dalam isu ini tidak menjadi masalah. Namun apa yang ingin saya tekankan di sini ialah tentang mneggunakan atau mengaplikasikan apa yang telah kita pelajari di sekolah atau di universiti di dalam bidang pekerjaan kita atau kehidupan seharian kita.

Minta maaf saya bukan alim di dalam bidang agama tetapi kita diajar di dalam Islam bahawa sesuatu ilmu yang dipelajari itu mesti diikuti dengan amalan atau practice dalam bahasa Inggerisnya. Kita ambil contoh yang paling mudah subjek bahasa. Bahasa Inggeris terutamanya. Kini, berita tentang pelejar-pelajar dan lepasan universiti gagal mengausai bahasa Inggeris dengan baik seringkali menghiasi akhbar-akhbar. Tidak di bahagianEducation, di bahagian berita nasional/tempatan dan seringkali juga di bahagian surat-surat dari editor boleh kita lihat pandangan masyarakat umum tentang lemahnnya penguasaan bahasa Inggeris di kalangan lepasan univeristi. Sebagai seorang pengamal komunikasi massa dan media ingin saya katakan di sini bahawa jikalau seseorang itu hendak menguasai sesuatu bahasa. Dia tidak ada cara lain melaikan untuk mempraktikkan setiap perkara yang dia telah pelajari. Belajar untuk bercakap dalam bahasa Inggeris. Begitu juga yang bagi yang mempelajari bahasa Melayu. Selain daripada bercakap menggunakan bahasa yang ingin dipelajari itu, menulis juga merupakan salah satu cara untuk sentiasa memperbaiki penggunaan bahasa kita.

Kedua, saya ingin membawa anda kepada dua bidang/subjek yang berkemungkinan ada kaitannya sedikit dengan subjek bahasa. Subjek-subjek yang saya maksudkan ialah Matematik dan Sains. Teringat saya ketika pertama kali saya diperkenalkan dengan subjek Sains sewaktu saya berada di darjah empat. Fikiran saya terpinga-pinga kerana Sains merupakan satu subjek yang saya tidak biasa dengannya. Dengan eksperimen-eksperimennya, fakta-fakta dan teori-teori yang mesti difahami secara sistematik. Resah fikiran saya ketika itu kerana kurang memahami subjek Sains. Sehingga apabila saya berada di tingkatan empat Alhamdulillah sedikit demi sedikit saya membina kefahaman saya terhadap subjek tersebut. Apabila saya berada di universiti saya akhirnya faham bagaimana Sains berlaku di sekeliling kita. Saya bukan bercakap soal kita sedut oksigen dan kelurkan karbon dioksida sahaja. Saya fikir fakta seringkas ini hampir semua orang yang pernah mempelajari Sains pun tahu. Pada penulisan yang lepas saya telah menulis sebuah cerita pendek dalam bahasa Inggeris tentang aplikasi Fizik dalam mesin cetak. Oleh karana saya seorang lulusan komunikasi massa saya akan menceritakan aplikasi Sains di dalam bidang ini. Kedengaran agak janggal kerana jarang ada yang memperkatakan tentang Sains lebih-lebih lagi menggunakan pendekatan ilmu Fizik dalam memahami bagaimana sebuah mesin cetak berfungsi.

Bukan setakat itu sahaja. Saya pasti, ramai yang suka memasak bukan? Memasak ialah aktiviti yang memerlukan kepada pengetahuan Sains yang asas. Namun tidak ramai daripada kita yang menyedarinya. Apabila seseorang itu hendak belajar memasak satu resipi yang baru dia akan berkata dia sedang membuat satu eksperimen. Saya tidak nafikan eksperimen yang dimaksudkan itu beerti untuk cuba mempelajari selok belok memasak resipi tersebut. Tetapi sedarkah kita kita kita sedang melakukan eksperimen itu kita sedang mengpalikasi Sains ke dalam kehidupan seharian kita. Cuma bezanya kita tidak menyusun atur kaedah-kaedah kita memasak itu ke dalam satu laporan yang sistematik sebagaimana kita lakukannya ketika berada di dalam makmal. Saya pernah terbaca satu status facebook yang ditulis oleh syarikat Penerbitan terkenal di UK Dorling Kindersley. dia menyatakan bahawa:

Did you know that the flours and baking agents used in the US are so different from the UK that all our recipes have to be retested for weights and cooking times? And on top of this, there’s the added complication of baking at different altitudes which confuses things even more – bear that in mind if you happen to be baking a cake up a mountain!

Ini adalah salah satu contoh yang menyatakan bahawa pengaplikasian Sains tidak terikat di dalam kerangka sebuah makmal sahaja. Sebagai seorang Islam kita tahu hakikat ilmu Sains ini, segala hukum Fizik, Biologi, Kimia dan pelbagai lagi merupakan hukum Allah juga. Kita juga tidak menafikan bahawa Allah merezekikan kepada individu-individu tertentu untuk menemukan hukum-hukum ini. Antaranya Ibnu Sina, Al Khawarizmi, Al Biruni dan ramai lagi. Tidak lupa juga ahli-ahli Sains yang bukan Islam yang mana Allah telah memberikan kefahaman kepada mereka dalam ilmu-ilmu Sains. Contohnya seperti Albert Einstein, Isaac Newton, Marie Curie dan ramai lagi.

Ketiga ialah subjek Matematik. Haa ni dia. Ramai bila sebut sahaja subjek ini akan terus tidak mahu dengar. Subjek Matematik ini adalah sebuah subjek kurang diminati pada masa kini. Saya bercakap tentang konteks dalam negara kita ini. Ya, Matematik ialah sebuah subjek yang melibatkan banyak pengiraan. Selalunya lulusan Matematik ini akan dikaitkan dengan bidang pendidikan, saintis, akauntan dan ahli ekonomi dan mungkin juga ahli perniagaan dan apa-apa sahaja bidang yang melibatkan pengiraan. Jarang seklai lulusan Matematik dikaitkan dengan bidang pekerjaan yang lain seperti penulis, ahli sukan, pembuat baju dan banyak lagi. Saya rasa ramai yang tahu mengenai rancangan drama bersiri numb3rs. Ceritanya ialah mengenai seorang profesor dari Jabatan Matematik Universiti CalSci yang yelah diserapkan ke dalam bidang penguatkuasa untuk membantu pihak berkuasa menangkap penjahat menggunakan ilmu Matematik. Mungkin drama ini agak sedikit rumit untuk memahami perkaitannya. Baiklah, kita ambil contoh memasak sekali lagi. Sebelum kita memasak kita perlu tahu jumlah bahan-bahan yang perlu digunakan untuk sesuatu resipi. Oleh itu, kita mestilah membuat timbangan terlebih dahulu. Apabila penimbangan yang kita buat tepat, insyaAllah masakan kita tidak akan menjadi terlalu masin atau terlalu tawar. Conthnya.

Kesimpulannya, Apa yang kita belajar di sekolah dahulu insyaAllah mempunyai kaitan dengan realiti dunia luar. Bagaimana kita melihat sesuatu subjek itu akan mempengaruhi cara kita berfikir. Kita ini kadang-kadang terlalu cepat untuk membuat suatu kesimpulan tanpa perlu memahami sesuatu perkara itu terlebih dahulu. Cuba ambil masa untuk memahami sesuatu perkara terlebih dahulu. Mungkin pada peringkat awal kita tidak faham. Tetapi apabila kita sentiasa menambah kefahaman kita tentang sesutu perkara insyaAllah kita mungkin dapat memahami perkara tersebut dengan lebih baik lagi. Ini cuma pendapat saya yang tidak seberapa. ^_^

Thursday, June 2, 2011

Let me tell you something...

"Okay, time's up! You may stop writing and put your pencils down. Make sure everything is in order. Make sure that you've answered all the questions." It was the day before my Publishing paper. It was my finals might I add. I had just finished one of my papers. Hectic as it was I was almost severely stressed out. I had my big yellow bag where I put in most of my books, my stack of files filled with important documents and "NOTES". I think I might've under-emphasised it. Let me say that again. "NOTES!!!!". Yeah. It was in that chaotic moment when I suddenly forgot about one of my files which contained all of the notes for my following paper. My next paper was Printing and Binding.


The irony was, I just realised that I had forgotten my file when I was already at home in my room prepared for some late night study. At that very moment, I sort of snapped (I didn't screamed my lungs out, I was just in a state of catatonic). I sat there unmoved. Time sorta slowed down on me, I could hear echoes of my heart beating faster. My sweat glands was working overtime. In a few seconds I was drenched in sweat. Thinking of the most "not-so-wise" move I've made. Moments past by, I realised what's done is done. Maybe Allah was trying to teach me something during that moment.


Calm down I did, Alhamdulillah. My next move was a bit tacky, but it's all I've got. Since I don't have my notes I need Internet connection! Fast! So I borrowed my mum's laptop. I went to Youtube and started studying for tomorrows paper. My plan here was to use Youtube as a means to study and hopefully find substitutes to all of my notes that I have lost :( . Here's the thing, at a glance, people would think that I am crazy doing my studies via Youtube. Well, here's how I see it. Youtube, is actually more than just musics and animes and who knows probably tons of videos from a to zoos. Plus, if you studied Printing and Binding. You'd knew that this subject is based on hard evidence and facts. Which means only one thing. SCIENCE! ^o^

Ahem...forgive me, I tend to get overexcited when I mention the word Science. Back to my story, where was I? (Pause)... Ah yes, Science. In Printing and Binding most of the stuff you learn are on printing and binding techniques. Technically, it spans from the age old woodblock printing to the modern day digital printing.


It's all there on Youtube. I was surprised myself. Every phase of the printing process involves a systematic understanding of basic scientific knowledge. Let's take a simple laser print for example. Rite, first things first, the rolling thingy in the printer, yeah that's called a drum (sometimes a belt. Depending on the printer's model). What it does is, it projects negatively charged ions(1) onto the photosensitive(2) surface of the drum. Guess what! The drum is able to make the negataively charged ions stick onto it. Imagine an army of ants swarming a bar of Cadbury chocolate, that's how the drum looks like although you can't actually see those tiny ions with your naked eye. But, they're there. Waiting for their next move. Next, comes the best part. The laser!(3) Yeah, the laser. Like those you see in Star Wars. In the printer the laser starts aiming at the "spinning polygonal(4) mirror which then started directing it through a series of lenses and mirrors and finally onto the photoreceptor(drum). Of course at this point of time the printer already stored the soon-to-be-printed image into its memory.

When the laser reaches the surface of the drum it shoots away the negative ions leaving only the static electric(5) negative image on the drum (which is the latent or unrealised image itself). Or in plain simple English the laser started drawing on the drum. Reason being is so that it can lift the toner particles onto the negative image area. And now, comes the fun part. Let's paint the image! ^o^ . The latent image or the empty space is now exposed to the toner. Toners are fine particles of dry plastic powder mixed with carbon black or colouring agents. The toners are given negative charge and are attracted to the negaitve image. Naturally ions of the same type repel, you won't find the toner particles stick to places where theres already a negatively charged ions. It only sticks onto the places where the laser shot.


Now, for the moment of truth. It is now time to transfer the image onto paper. But before that, you can't just roll away and expect the image to stick to paper do ya. Firstly, you need another drum which has positively charged ions spread all over. The paper will move in between the first drum which has the image and the second drum below it which has the positively charged ions. The positives will sort of attract the negative onto the paper. But, its still not enough. Dry powder won't just stick onto paper just like that. Moving on to the next set of rollers. Next we have a hollow tube (heat roller) on top and a rubber backing roller (pressure roller) on the bottom. When the paper with the image passes through the hollow tube cranks up heat up to 200 degrees celsius to ensure that the dry powder sticks permanently and the pressure roller provide some serious pressure to ensure that the dry powder really sticks. If you guys can just stay with me for a few seconds we are about to see our image being printed. After all that hard work an electrically neutral soft plastic blade cleans off any excess of toner particles and a discharged lamp removes all the remaining negative charges. And Voila! you have your image done ^o^!


That's one chapter down and a couple umpteen more chapters to go before my finals. But in the end, I think I got a B for the subject. Alhamdulillah not too shabby ^_^. There were too many chapters to go through in such short notice. But one things for sure I'll let you in for some studying tips. Studying smart means not only studying for questions that might or might not come out in the exams. Its about having that ample time, knowing how to look for information and the most important part understanding and memorising goes together. Don't ever separate them. Islam teaches us that knowledge must be followed by practice. Finally, it all boils down to linguistics, if you get the feel, InsyaAllah you'll understand the subject matter at hand no matter how complex or confusing it might be.


1. ions; any atom or group of atoms that bears one or more positive or negative electrical charges. Positively charged ions are called cations; negatively charged ions, anions.

(http://www.britannica.com/EBchecked/topic/292705/ion)

other references on ions:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ion

http://www.etymonline.com/index.php?term=ion

2. photosensitive; sensitive to the action of radiant energy <photosensitivepaper>

(http://www.merriam-webster.com/dictionary/photosensitive)

3. laser; a device that emits light (electromagnetic radiation) through a process of optical amplification based on the stimulated emission of photons.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Laser)

4. polygonal; having many sides or relating to a surface marked by polygons; "polygonal structure"

(http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn?s=polygonal)

other reference:

http://www.merriam-webster.com/dictionary/polygonal

5. static electric; build up of electric charge on the surface of objects. The static charges remain on an object until they either bleed off to ground or are quickly neutralized by a discharge.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Static_electricity)

Saturday, November 13, 2010

A little bit of understanding.

I haven't written for quite some time now. I think I'm getting a tad bit dull in my writings. But never mind that. I'll try my best insyaAllah to relax your mind with this single paragraph ramblings. I know it's a boring topic but it seems that there are times that we need to remind ourselves that we are not all the same. Irregardless the of the fact that even if we are given the same opportunity to study, work or to earn a living. For sure the outcome will not be the same. A teacher can teach her 40 students English for example. But not every single one of her student will have the capacity to understand at the same time. Dude, our brains work differently. English might look easy to you but it sure isn't for me. For all that you know, the kid who understood English better might have come from an educated or an English speaking family. Technically they have the means of being very proficient in English. Whereas the other kid is vice versa. Generally, this is how we look at things. Knowing the differences in each one of us is not enough, you have to act upon those differences in way that it will complement one another insyaAllah. What I'm trying to say is, don't just sit there and bluntly say "This..this isn't right!", "You're not suppose to do this", "You're wrong. I learned from the best. Which means I am always right". Excuse me! What kind of attitude is that? You are breathing on this Earth out of Allah's love and mercy don't get yourselves all high and mighty. Yes, it's true we might not have the same capability to learn and understand things. Then help each other to learn and grow. It's good to have a healthy competition. But don't be too overzealous about it. If somebody is having trouble learning or getting through things put a brake on yourself, reverse and try to help them to move forward. Understanding others is not just about having sympathy towards their disabilities, its about going out there and putting yourselves in their shoes and see what will happen if you're in their position. Islam teaches us to be kind to others but Islam also teaches us to put our words into action.